четвртак, 6. август 2009.

Staza ili Šetališe

Po Idejnom projektu, planirana je 'pešačka staza', a ne Šetalište !




Površina 'pešačke staze' (koja bi trebalo da bude nastavak starog Šetališta) mnogo je mala u odnosu na 'saobraćajnu površinu', a 'biciklistička staza' je iste širine kao Šetalište (?!), tj. 'pešačka staza' po ovakvom projektu.
Zato je potrebno napraviti izmene/dopune ovog 'Idejnog projekta'.


Planirana je masivna ograda sa lancima, koja još više sužava 'pešačku stazu'. Na starom delu keja nema ograde i nije okovan lancima. Ova nepotrebna ograda, kao i staza za bicikle, samo poskupljuje radove.



Kilikom na sliku dobija se veći format gde se jasno vidi da je veliki deo predviđen za saobraćaj, ulicu, parking i stazu za bicikle (koja nevodi nikuda), a mnogo manji deo je predviđen za Šetalište kao što je na starom delu keja, iako i ovaj prostor pripada 'Starom jezgru Zemuna' koji je regulisan Planom detaljne regulacije.



Po ovom Idejnom projektu jedva se našlo mesta za drvored i malo travnjaka između betona i asfalta, a nije se vodilo računa o uklapanju u ambijent starih prizemnih kuća na keju pored kojih treba da se gradi.
Vreme je da se raspiše Konkurs za uređenje Novog keja i da se postavi konkursni zadatak za Šetalište, tj. park koji bi bio sastavni deo već postojećeg parka na starom delu keja. Beton i asfalt treba izbaciti, a koristiti granitnu kocku i ciglu - gde je to potrebno.


Pre više od jednog veka projektovan je i izgrađen park na zemunskom keju !
Sada se planira 'staza za pešake' umesto Šetališta, betonska ograda sa lancima, proređeni drvored uz malo travnjaka pored 'raster parkinga'!


PS. .. Moram da se zahvalim redakciji Blic-a, jer je objavila sve moje komentare na : "Na uređenju šetališta.." i " Rekonstrukcija ulica.."