субота, 21. август 2010.

Trg Muhar

Mnogi zemunci, pogotovu oni stariji, koriste naziv Muhar ( po kući porodice Muhar na kraju Glavne) za usku malu dolinu izmedju Gardoša i Ćukovca koja povezuje Donji i Garnji grad, a koja sada nosi ime po pesniku Branku Radičeviću koji je nakad stanovao na Muharu.


To je najstarije raskršće Zemuna ( koje je na tom mestu više vekova ) i na to raskršće se ulivaju najstarije ulice u Zemunu :
 Glavna, Karamatina, Njegoševa, Cara Dušana, Dobanovačka, Vasilija Vasiljkovića .... i stepenice do Groblja na Gardošu.




Kao što se vidi na ovim kartama, to raskršće je uvek bilo jedan od najstarijih i najznačajnijih delova Zemuna kroz vekove do danas.
Zato je sa razlogom uvršćeno u zaštićeno 'Staro jezgro Zemuna'
koje je proglašeno 'Kulturno dobro od velikog značaja' Beograda :


Pored ' Starog jezgra Zemuna' istu zaštitu ima i deo 'Kosančićevog venca', ali koji je skoro 10 puta manji, što govori o značaju SJZ.
Zato je i uradjen Plan detaljne regulacije za 'Staro jezgro Zemuna'


Parcela na Trgu  (A46) označena crvenim, rezervisana je za Javnu garažu (8) u PDR-u, prema kojem se izdaju gradjevinske dozvole.


Kao što se vidi, ta parcela iz PDR-a se sastoji od malog dela gde je bila pumpa i mnogo većeg dela sa drvećem i zelenilom, zatim od kolovoza i parkinga sa 20-tak mesta, kao i dela ulice koji je spajao Dobanovačku i Cara Dušana. Sada je tu nelegalno izgradjena nova pumpa Lukoil-a.


Planom detaljne regulacije je vrlo jasno odlučeno šta mora da se uradi sa pumpom - dislociranje ( premeštanje), jer 'degradira prostor' i 'predstavlja realnu opasnost....'.

Vlasnik je sam srušio svoju bivšu malu pumpu, pa nije bilo ni šta da se 'dislocira' i u tom trenutku (kada više nije ni imao objekat) morao je da traži gradj. dozvolu za sasvim novu, veću pumpu na većoj parceli, većeg kapaciteta sa prodavnicom, ... i sve ostalo po Zakonu.

Medjutim, prijavljeno je 'Investiciono održavanje', jer je bilo očigledno da nikako ne može da se dobije legalna dozvola za novu i veću pumpu. Umesto 'održavanja : zamene stakla ili krečenja', nikla je sasvim nova pumpa.... neko bi reko : " Đžabe ste krečili".


Ali, promakla im je činjenica da se parcela nalazi u zaštićenom delu Starog jezgra Zemuna, na Muharu, na trgu B.Radičevića ili na bivšem raskrću i da nema nikakve mogućnosti da promene PDR.
Ne mogu da izmene istoriju ovog Trga, "kulturno-istorijskog dobra".

To raskršće će uvek biti pod zaštitom Zakona od izgradnje nekih konfekcijskih, plastičnih i neprimerenih objekata u cilju brze zarade.