петак, 17. септембар 2010.

Veliki trg



Za nedelju dana su se pojavila 2 članka u Blicu o 'Pijaci po Pušari' :

Pijaca i trg su isto ... link    i    Nevidljivi gradski trgovi ... link
Bilo je i raznih komentara ispod članaka, kao i na blogovima - link
Ovde je već pisano o temi "Pijaca - Trg" i sada je samo nastavljam.

U ta dva članka nema ništa novo u razradi genijalne ideje, koja je prekopirana iz stranih gradova, ali u ovom drugom ima više detalja o tome šta sve obuhvata planirana rekonstrukcija Velikog trga i okoline:

"Celo okruženje, uključujući fasade, saobraćajne znakove, osvetljenje, pločnike, zelene površine, ograde, javne česme, biće promenjene, pa će ceo kompleks dobiti potpuno nov izgled. ... Prema idejnom rešenju koji je radio Saobraćajni institut “CIP”, sa jedne strane ove pijace-trga biće pešačka zona, sa mnoštvom kulturnih i zabavnih sadržaja, a sa druga strana će biti namenjena snabdevanju i negovaće zemunsku tradiciju.
U Zemunu ćemo srediti fasade i popločati deo Gospodske ulice sa brušenim mermerom sve do Kapetanije.
Ukupna investicija iznosi oko 40miliona din." (380.000€)

Da je bila Javna rasprava o Idejnom projektu CIPa i da on može ceo da se vidi, lakše bi moglo da se da mišljenje o njemu.
Ovako mora da se 'cede i filtriraju' informacije iz medija i koristi šturi tekst sa sajta CIPa uz loše slike male rezolucije, zato klik na slike:

Pitanje je da li je ovo konačna verzija i da li je tražena zakonom obavezna Saglasnost Zavoda za zaštitu ili se opet radi 'na divlje'.

Na poslednjoj slici, gore-levo, se vide parkirana dostavna vozila sa obe strane Trga - koji je u tom trenutku opet Pijaca. Izgleda da imaju nameru da omoguće kvantašku prodaju iz kamiona ?! ... kakve do sada nije bilo na zemunskoj pijaci.

Rekonstrukciju Velikog trga, naravno, svi podržavamo. Ali, samo ako za nju postoje svi neophodni papiri - u šta sumnjam, jer nap. nigde nema Konkursa za novu fontanu, koja će biti važan deo trga.

Izgradnja podloge trga i okoline, popločavanje kvalitetnim materijalom, postavljanje stubova za osvetljenje i ogradnih stubića oko trga je potrebno i dobrodošlo na oronulom Velikom trgu.
Svakako i saniranje - rekonstrukcija okolnih oštećenih fasada.


Na Velikom trgu postoji i 20 montažnih objekata sa pijačnim brojevima, kao i 50-tak tezgi sa rashladnim uredjajima za prodaju mlečnih preradjevina, jaja, pilećeg mesa,.. koje se teško premeštaju.
Gde će biti takva prodaja, to g.Pušara nije rekao, već samo ovo :

"U susret su nam izašli zakupci, pa smo se sa njima
 dogovorili da se u gornjem delu pijace, na Velikom trgu, postave samo robne tezge, bez hrane."... samo Buvljak?!


Ostaje da se vidi da li će za sve ove najavljene radove biti pribavljene zakonom obavezne Dozvole i Saglasnosti, kao i da li će biti obavezne Javne rasprave o ovakvom Idejnom projektu CIPa.

PS
Na moj komentar u Blicu (link) se pojavio odgovor od "svDjordja" :
"Na trgu ima 28 montažnih objekata i svi ce dobiti mesta na donjem delu pijace zajedno sa onim ruglom od objekata u donjem delu pijace koji ce biti zamenjeni novim, tipskim po delatnosti koju obavljaju.
Mlečna hala će se otvoriti u objektu Lido tako da prodavcima sira sleduje salon umesto dosadašnjih problema sa inspekcijama.

Sada su po pijaci i gore i dole izmešane i krpe ( buvljak ) i hrana, posle rekonstrukcije ce na donjoj pijaci ostati 408 tezgi za hranu , koliko i Zemun ima rezervanata koji se bave prodajom hrane, a na V. Trgu ce biti lociran robni deo koji dobija magacine na 20 m od pijace.
Robna pijaca kao takva biće organizovana na 150 pokretnih stilskih tezgi , a postavljaće ih i sklanjati radnici Pijaca koji se i danas bave čišćenjem i to u 5 ujutru iz magacina koji je obezbedjen na 20m od pijace."

Predpostavljam da su informacije od 'svDjordja' tačne, ali trebalo je da ih saznamo od nadležnih Institucija, a ne kao privatnu reakciju možda nekog iz vlasti (?) na moje komentare članka u Blicu.
Da je bila bar Prezentacija celog Idejnog projekta, gradjani bi imali jasniju sliku o namerama i planovima u vezi Velikog trga i Pijace.

Ovako je potrebno 'čupati' info o tome šta se planira u centru Zemuna.
Ovakav plan možda može da se podrži uz sumnju o premeštanju tezgi.
Izmeštanje Mlečne hale u prostor Lida i izgradnja novih montažnih objekata je dobrodošla i treba joj dati podršku, kao i rekonstrukciji Velikog trga i okoline, fasada i ulica, osvetljenja i fontane, ...

Ostaje pitanje o premeštanju i skladištenju tezgi i robe, koliko je to realno u našim uslovima i kako će se sprovoditi po lošem vremenu.
A, veliko je pitanje šta će se dešavati na trgu i ko će za to biti odgovoran. Verovato će biti 'divlje prodaje' sa nelegalnih tezgi i parkiranja kola.

PS.... ispod članaka u Blicu ima dosta  komentara <- link

Još jedno reagovanje od strane struke, arhitekte koji vodi blog :