уторак, 17. август 2010.

"Zatvoreno gradilište" (?)

17. 8. 2010

„Lukoil“ mesecima bez dozvole gradi pumpu ... link Blic

"Divlja gradnja pumpe počela je još krajem prošle godine, kada je malu pumpu predviđenu za rušenje, „Lukoil Beopetrol“ bez ikakve dozvole počeo da proširuje na ceo Trg.
Građevinska inspekcija ubrzo je zabranila ove radove, ali su se oni samo tri meseca kasnije nastavili.
Inspekcija je još mnogo puta stavljala crvenu traku oko „Lukolilovog“ gradilišta, ali bi nakon toga radnici skinuli traku i nastavili radove kao da ničeg nije ni bilo.
Tako je gradnja pumpe došla do samog kraja, a u gradskoj građevinskoj inspekciji i dalje tvrde da te radove ne vide.

Pre deset dana primili smo prijavu da se na Trgu Branka Radičevića ponovo izvode radovi na pumpi.
Inspektor je izašao na teren i zatvorio gradilište. Nismo znali da su nakon toga radovi nastavljeni – rekao je za „Blic“ Petar Živanović, sekretar Sekretarijata za imovinsko-pravne poslove, građevinsku i urbanističku inspekciju i zahvalio se što smo ga o tome obavestili.... "

Sve Inspekcije i ostali nadležni organi za sprovodjenje Zakona, trebalo bi da prate ovaj blog, pa bi znali šta se dogadja na Trgu u centru Zemuna.
Tri puta su postavljali traku za zatvaranje gradilišta, a Oni grade i dalje.

Sasvim levo na slikama, može da se vidi da su posle postavljanja Zabrane izgradili i deo sa ogradom, odmah pored belog zida.


Opasna po okolinu ... link Blic

"Pored toga što narušava izgled i funkcionalnost Trga, „Lukoilova“ pumpa nije ni bezbedna za one koji žive u blizini. Beli zid pumpe graniči se sa stambenim delom u komšiluku, a na samo dva do tri metra od tog zida su cevi, ventili, merni instrumenti, gde se iz auto-cisterni pune ukopani tankovi sa gorivom.
Tome u prilog svedoči i elaborat Službe za higijenu i zaštitu životne sredine Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja u kojem se jasno navodi da „benzinsku stanicu sa 80 metara kubnih goriva na Trgu Branka Radičevića, koja degradira prostor i funkciju Trga i predstavlja realnu opasnost u slučaju akcidenta, treba dislocirati.“

Insert iz Plana detaljne regilacije 'Staro jetgro Zemuna' - klik na sliku :

Ovo je još jedan aspekt kršenja Zakona, jer se direktno ugrožava bezbednost ljudi i imovine pošto nije dobijena odgovarajuća dozvola.
Gradski Zavod za zaštitu zdravlja je dao svoje mišljenje da bivša mala pumpa "predstavlja realnu opasnost", a Lukoil gradi mnogo veću !
Sada bi trebalo da reaguje 'Ekološka inspekcija' i da svoje tumačenje Zakona o ovoj pumpi u blizini stambenih zgrada.


Umesto bivše male pumpe, parkinga, kolovoza izmedju dve ulice, zelenila i drveća, ... sada je izbetonirano-asvaltirana površina sa velikom konfekcijskom pumpom bahatog Lukoil-a.

Trg Branka Radičevića više nepostoji, nema ga.
Nestajao je polako mesecima pred našim očima.
Da li je Država sposobna da nam vrati naš Trg?

Da li će umesto spomenika našem velikom pesniku, Branku Radičeviću, od sada na Trgu biti spomenik nesposobnoj Vlasti?
18.8.2010

Posle razgovora novinarke Blic-a sa Grad.gradjevinskom inspekciom ( „Lukoil“ mesecima bez dozvole gradi pumpu ... link Blic), ponovo je postavljena crvena traka o zatvaranju gradilišta. 
I ponovo se radi na prodavnici (?!) u okviru 'Zatvorenog gradilišta' !

Naravno, da nemaju Dozvolu ni za gradnju prodavnice u okviru benzinske stanice, ali pošto je ionako sve protivzakonito na parceli koja nije njihova, onda grade šta hoće i to na "Zatvorenom gradilištu" !

Postavlja se pitanje ko i da li neko ima obavezu da štiti i čuva ovakvo "Zatvoreno gradilište", jer inače nema mnogo smisla da Gradska inspekcija svaki dan postavlja novu traku o zatvaranju.

Pošto je Rešenje o "Zatvaranju gradilišta" dostavljeno i 'Policiskoj stanici u Zemunu', izgleda da bi trebalo da Policija čuva takvo gradilište sve do nekog drugog Rešenja od Gradske gradjevinske inspekcije.
Fotografije sa Rešenjem na ogradi su još od 16.novembra 2009god.



Pošto je očigledno da Država ima problem kako da sprovede ovo Rešenje, trebalo bi angažovati i Policijsku stanicu Zemun, pa ako treba da se neko i privede, kako bi se poštovalo doneto Rešenje.

Drugi korak je Dopis EDB-u da isključi napon/struju u razvodom ormanu za pumpu, jer to im je ionako zakonska obaveza.
'Zatvoreno gradilište', bez potrebnih dozvola, mora da se isključi.

21.8.2010

Opština Zemun traži da se spreči ulazak radnika na pumpu .. link Blic

"Nečuveno je da i pored zabrane gradske građevinske inspekcije, „Lukoil“ i dalje izvodi radove na pumpi.
Trg Branka Radičevića sada je pravo ruglo Zemuna.
Upravo sam uputio dopis policiji da vidim da li su obavešteni da „Lukoil“ bespravno izvodi radove i da je neophodna njihova intervencija – Branislav Prostran, predsednik opštine Zemun.

Prema njegovim rečima, gradska građevinska inspekcija nadležna je da policiji pošalje rešenje o kršenju zabrane radova na „Lukoilovom“ gradilištu, nakon čega je policija dužna da privede svakoga ko na ovo gradilište uđe. ..."

Narod kaže 'bolje ikad, nego nikad', tj. moglo je to i malo ranije.
A, da je Trg sada ruglo - jeste!.. Mesecima smo gledali kako to postaje.