четвртак, 19. август 2010.

Rušenje pumpe (?)

19.8.2010

Danas je u 'Jutarnjem programu' TV RTS1 bio gost Gradonačelnik
i dao je kratak intervju novinarki Radi iz 'Beogradske hronike'
koja je postavila i moje pitanje u vezi gradnje nelegalne pumpe:



Samo pitanje nisam stigao da snimim, ali odgovor je mnogo
važniji, jer je Gradonačelnik vrlo jasno rekao kakva je situacija
i kako će se završiti ovaj Slučaj, tj. da će pumpa biti srušena :

Rada : Da li ćete se pojaviti na otvaranju, ako Vas budu pozvali?
Djilas : Ne, pojaviću se na rušenju.

Rada : Jel znate da su oni bliže otvaranju, nego rušenju?
Djilas : Dobro, oni će da otvore nelegalno, mi ćemo da
              damo da se sruši, pa ćemo dotle stići da ćemo da
              srušimo, šta da radimo. ... mora da se poštuje...

Sasvim su blizu 'svečanog' otvaranja - što se vidi na ovim slikama :


Označili su i svoj parking i obeležili svoj kolovoz, a i parkirali svoja kola.


Trg je pojela pumpa u sred Zakonom zaštićenog 'Starog jezgra Zemuna'
Sledeće pitanje za g.Djilasa će da bude : 'Ko, ustvari, vlada Beogradom ?'

20.8.2010

Gradonačelnik najavio
Pumpa u Zemunu biće srušena .., link Blic, YU Build

"Pumpa će biti srušena jer je bespravno građena. Protiv investitora su tužilaštvu podnete krivične prijave za bespravnu gradnju, a intervenišemo i da se postupak ubrza" - kaže Đilas.

Sekretar za imovinsko-pravne poslove Petar Živanović objašnjava za „Blic“ da će „Lukoil“ sigurno odgovarati za bespravnu gradnju, odnosno za to što su izvodili radove bez valjane dokumentacije. Međutim, Živanović dodaje da „Lukoli“ može u međuvremenu da prikupi sve neophodne dozvole i da ako u tome uspe, moći će da završi radove i otvori pumpu. - citat iz gornjeg članka


Sekretar P. Živanović bi trebalo da zna da Lukoil nema nikakve šanse da "prikupi neophodne dozvole", jer predhodno mora da se izvrši prenamena parcele u Planu detaljne regulacije, a za to nikad neće dobiti neophodne Saglasnosti od Zavoda za zaštitu i pogotovu nas zemunaca na Javnoj raspravi koja bi morala da se vodi o tom pitanju.
Takva  'Izmena i Dopuna PDR-a' koju bi uradio Urbanistički zavod, morala bi da bude odobrena od Skupštine Grada i Gradonačelnika.

Prema tome, bolje je da razmišlja kako da sprovodi Zakon i kako da postupa u skladu sa stavom Gradonačelnika, koji ga je i postavio.
Naprimer : mogao bi da uputi Dopis 'Elektro distribuciji Beograd' u Zemunu u kojem bi tražio isključenje struje na 'Zatvorenom gradilištu'.

A, mogao bi i da traži od Policijske stanice Zemun da fizički obezbede 'Zatvoreno gradilište'- što je inače njihova dužnost.
Tako bi Sekretar P.Ž. malo doprineo rešavanju ovog problema i postupao u skladu sa stavom Gradonačelnika koji je po Zakonu.

25.8.2010

„Lukoil“ bez dozvole - link Novosti

Nova "Lukoil" pumpa u Zemunu ne prestaje da izaziva reakcije sugrađana.
U polemiku između građana i izvođača radova uključio se i gradonačelnik
"ZEMUNCI već više od šest meseci vode bitku za prostor na Trgu Branka Radičevića, gde "Lukoil Beopetrol" gradi benzinsku pumpu za koju nema građevinsku dozvolu. I posle najave gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, da će objekat biti srušen u narednom periodu, u zemunskom naselju Muhar privode se kraju radovi na kompletnoj izgradnji pumpe koja bi uskoro mogla da se otvori..."

Slučaj pumpe u centru Zemuna
Policija nije mogla da spreči radove - link Blic

"Policija nije mogla da spreči ulazak i nastavak radova na izgradnji pumpe u centru Zemuna, jer je Građevinska inspekcija nije obavestila da je to gradilište zapečetila i donela rešenje o obustavi radova, rečeno je „Blicu“ u MUP-u.
U inspekciji, koja je za proteklih godinu dana izdala četiri rešenja o zabrani radova jer „Lukoil Beopetrol“ nema valjanu dokumentaciju, kažu da policiju obaveštavaju kad postoji problem u sprovođenju rešenja o zabrani radova.

U Sekretrijatu za imovinsko-pravne poslove i pored toga tvrde da nisu imali problem u sprovođenju zabrane i da zbog toga nisi tražili pomoć policije.
Kada postoji problem u sprovođenju rešenja o zabrani radova, traži se intervencija policije - rekao je za „Blic“ sekretar Petar Živanović.

Da li to Sekretar misli da nepostoji problem u sprovodjenju Rešenja?
Ako je tako, onda Mi imamo problem i u tom Sekretarijatu, a
sada bi trebalo doneti 'Rešenje o rušenju' i hitno ga sprovesti u delo.


Pumpa na Trgu je 'strano tkivo' i totalno narušava ambijentalnu celinu Starog jezgra Zemuna, pa sada turisti koji dolaze u obilazak Gardoša imaju priliku da se 'dive' i čude ovoj limeno-plastičnoj skalameriji.


29. nov. 2010g.

Izjava 'Beogradskoj hronici', povodom pitanja o nelegalnim objektima :



23.februar 2011.

Posle radova na 'skraćivanju' pumpe za 2 od 6 mesta za točenje, pumpa je počela sa radom, tj. prodaje gorivo, a radi i prodavnica sa bife-om.
Razgovarao sam u prodavnici sa radnikom na slici koji je točio gorivo i
on mi je potvrdio da su počeli zvanično da rade "pre neki dan".
Tako je počela da radi nelegalna pumpa u 'zatvorenom gradilištu' ?!
Iako je protiv investitora i izvodjača radova podneta Krivična prijava.

Umesto daljeg komentara, postavio sam pismo naše sugradjanke :

"Postovani,

Vidim da niko više ne pominje pumpu u Dobanovačkoj? Sta se dešava, znate li nesto o tome? Muuuuuuuuuk! Mrak!
Vidim..... sve što smo mislili da neće moći - desilo se, a što je najgore dešava se i više od toga......
Pumpa radi, radi... Radi. 

Ljudi koji tu žive u Dobanovačkoj moraju skroz okolo da idu da bi došli do svojih kuća. Ne mogu ni na pumpu da idu sada.... 
Mislim čemu sve to..... 
Koji fenomenalni saobraćjani stručnjak je napravio opšti haos na Trgu? Sad je iz Cara Dušana dozvoljeno skretanje levo u Karamatinu, a iz Kramatine je dozvoljeno levo.....
Ulica Dobanovačka je iznenada promenila smer.... Hej, pa to košta! Pa zar je moguće, da je moguće sve kupiti? Pa zar je stvarno sve moguće? 


Pa zar je moguće da Djilas nije bio na "otvaranju"? Zar je moguće?

Pa čemu da naučim svoje malo dete, kojim vrednostima, šta da mu kažem - da je obraz djon i da sve i svakoga može da kupi i da se proda kad god mu ponude i da razum i poštenje zamrzne u friz, jer će biti potrebno u nekom drugom veku nekoj drugoj vrsti koja nije ljudska.... Sta da mu objasnim?

Pa zatvorili su "spas" ulicu, promenili joj smer..... Zbog pumpe, zbog love, zbog čega? Ta ulica u smeru u kom je bila decenijama je bila spas kad se napravi guzva na uzbrdici u Cara Dusana. To je bio ispust, odcepljenje kad se napravi čep.  Sad će zagušenje da bude do keja.....

Mozda se samo bez veze sekiram, mozda je ipak neko nešto preduzeo, a ja ne stizem ni vesti da gledam ni novine da čitam.....
Uostalom sta bi mi i to vredelo.... Djilas reče na TV-u da će doći na rušenje pumpe.... A ja vidim da se zbog te pumpe nama svima menja život, navike, putanja...... Prema tome nije ni čudo što mi TV nije važan....svi lažu..... šta mi vredi da gledam i slusam to."