недеља, 6. фебруар 2011.

Zima 2011.

Ove zime se pojavilo u medijima nekoliko starih tema ( nova kula i pijaca), kao i par aktuelnih ( novi kej i pumpa), a i članak o našem odnosu prema nasledju, tj. o našoj nebrizi, nemaru i neodgovornosti.


Propadaju i zgrade-kulturna dobra 
"... U Starom jezgru Zemuna zaštićenom kao kulturno dobro od velikog značaja, nalaze se najstarije kuće i crkve u celom Beogradu, zbog čega se ovo područje često naziva istorijskim i arheološkim blagom prestonice. Međutim, najave gradskih čelnika da će ovaj deo Zemuna načiniti pravim turističkim potencijalom Beograda, ostale su samo na rečima....
...Gardoš još ima potencijal da postane prava turistička atrakcija, gde bi turisti dolazili makar da popiju kafu i uživaju u pogledu na Dunav.
 Umesto toga, Gardoš je nedovoljno uređen, njegove arhitektonsko-urbanističke i kulturno-istorijske vrednosti su neiskorišćene, a stare građevine često su na udaru privatnih interesa - priča za “Blic” Aleksandra Dabižić iz Zavoda za zaštitu spomenika i autorka nedavno objavljene monografije „Spomeničko nasleđe Starog jezgra Zemuna“...."

Nebriga odgovornih i bahatost neodgovornih uništava naše nasledje.
Ali i dalje se planiraju razni moderni projekti i objekti kao ova kula od 33 sprata na samoj obali u Dunavskom parku, koja nije u Starom jezgru Zemuna, ali bi uništila vizure iz njega prema Beogradu i Avali.

Uskoro bi trebalo da počne rekonstrukcija nekada najelitnijeg hotela 
"... rekonstrukcija hotela, kao i dodatni trgovinski centar i stambeno poslovna kula od 33 sprata donela i značajne ekomomske benefitе Beogradu, jer bi u novom kompleksu posao dobilo više od 1.200 ljudi.
... Eksluzivni trgovinski centar i stambena kula od 33 sprata dizajnirana prema najvišim svetskim standardima će upotpuniti kompleks jedinstven na Balkanu. 
Zajedno, novi kompleks hotela „Jugoslavija” imaće više od 150.000 kv.met. uključujući i podzemni parking za približno 1.400 vozila (?!)... "


Osim 'kule', koja bi pojela sav okolni prostor i uništila vizure, planira se i 1.200 zaposlenih ( a, posetioci?!) i saobraćaj od min. 1.400 vozila?!
Pored toliko neizgradjenih lokacija, baš na Šetalištu hoće da grade onakvu monstrum kulu sa šopig-molom i upropaste Dunavski park.
A, nastavlja se i dugogodišnje najavljivanje rekonstrukcije naše pijace.


Pijaca-trg od maja u Zemunu .. link

"... Idejno rešenje predviđa da se na pijačnom platou postavi maksimalan broj rasklopljivih tezgi, koje će biti raspoređene u redovima (po dve spojene), da bi se dobila uređena pijaca sa minimalnim neiskorišćenim prostorom.
U osovini trga i približno u osovini Rimokatoličke crkve premeštena je česma, dekorativno obrađena i osvetljena, tako da prestavlja prostorni akcenat, a u pogledu komuniciranja pešaka i formiranja „pomične pijace” daje najpovoljnije prostorne veze i vizure....
Šema popločavanja je proizašla iz tehnologije pijace, tako da su formirana polja dimenzija 4.2x4m, koja omogućavaju lako postavljanje rasklopivih tezgi, odnosno parkiranje vozila po projektovanoj šemi, bez dodatnih elemenata na platou, koji bi mogli da naruše njegov izgled u periodu, kada je plato samo pešačka zona.... "

Denivelisana površina Velikog trga i Gospodske od pijace do keja je odavno propala i to je, naravno, potrebno kvalitetno rekonstruisati.
Ali, idejni projekat nije bio na Javnoj raspravi, a pogotovu planirana gradska česma (fontana?) na sred značajnog trga u centru Zemuna.

Pitanje je da li ćemo imati gradski trg (piazza, plac,..) koji će se povremeno koristiti za tržnicu (pijacu) u nadležnosti opštine... ili će to biti pijaca ( tržnica) sa koje će se povremeno sklanjati rasklopive tezge, a u nadležnosti JP Pijace?
Ko i kako će premeštati one tezge i gde će se skladištiti roba prodavaca, videćemo kako se odvija kod prvog pljuska i vejavice. 
Pijaca-trg biće mesto za kupovinu i zabavu.. link


A, na drugom, značajnom trgu Branka Radičevića (Muharu) došlo je do 'pozitivih radova', tj. prema rečima radnika 'skraćuje se' pumpa za 2 od 6 mesta za sipanje goriva, odnosno za 1/3.
To je deo prema raskrsnici, koji je izgradjen na bivšem kolovozu, pa su možda shvatili da se 'malo preterali' u nelegalnoj gradnji i sada se, eto, kaju i koriguju..... a, možda je i neki dogovor sa ,nadležnima' ?

Danas u nedelju 2.feb.( od kada je ova slika), nije bilo 'pozitivnih radova', pa ćemo tek videti kakve su im stvarne namere i da li je u pitanju samo neka 'šminka' i blef da bi se odložilo uklanjanje objekta.
 PS.... Na slici od 14.feb. se vidi da je nešto 'skraćena' pumpa :



Po lepom sunčanom danu, počeli su ozbiljni radovi na bagerisanju za stopu ( 'nožicu' na regulacionoj liniji) potpuno nove obaloutvrde kod rest.'Venecija'... što, naravno, nije rekonstrukcija stare obaloutvrde, kako piše po medijima, a to se može čuti i od nekih aktuelnih vlasti.
Zalaganjem jednog našeg aktiviste, uklonjen je šlep kod Venecije.. link

Hidro-gradjevinske radove izvodi PIM, koji je već izgradio prvu fazu.
O ovim temama je već pisano na ovom blogu, a linkovi su sa leve strane.




21.2.2011.
Pismo objavljeno u rublici 'Medju nama' u Politici - klik na sliku:


23.2.2011.

 Pumpa na Muharu ponovo pumpa ?! - u'prkos Gradonačelniku :
 http://starizemun.blogspot.com/2010/08/rusenje-pumpe.html