петак, 12. новембар 2010.

Arheologija i kaldrma

12.11.2010

Nedavo su objavljena tri članka, o arheoliškim istraživanjima oko Kule i o stanju kaldrme na i oko Gardoša.
Danas sam slikao te lokcije, kako bi dopunio i komentarisao te članke.

Ispod Gardoša otkrili dve antičke grobnice - link Blic 
S obzirom na to da su ozbiljna arheološka istraživanja uz specijalnu opremu (sonde kojima se spuštaju u zemlju) veoma skupa, poslednje veliko istraživanje Gardoša obavljeno je još 1971. i 1972.godine. 

Da li zbog nestašice budžetskih sredstava ili nedovoljnog interesovanja Grada za ovu oblast, Gardoš nikada nije ozbiljnije i u dužem periodu ispitivan. Poslednje arheološko istraživanje koje je završeno pre nekoliko dana, trajalo je svega pet nedelja, ali je i to bilo dovoljno da se na videlo iznesu značajna otkrića.

Najpre smo došli do šuta nastalog 1896.godine kada se gradila Milenijumska kula. Spuštanjem sondi u veće dubine zemlje, otkrili smo 
i dve srednjevekovne peći koje su se koristile za pripremu hrane.
Na padini kod Kule Gardoš, na dubini od oko pet metara ispod zemlje, naišli smo na dva muška skeleta i možemo sa sigurnošću reći da se tu nalazili groblje antičke civilizacije - kaže za “Blic” Nela Mićović, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika.

Zajedno sa saradnicima otišla je još dalje u istoriju, kada su davni stanari Gardoša pored kamenih počeli da koriste i bakarna oruđa.
Praistorijski keramički delovi koje smo pronašli pokazali su da je život na Gardošu postojao i u doba neolita, bakarnog doba koje se proteže do 3.000 godine pre nove ere. 

Sumnjamo da je život ovde postojao i u vinčanskom periodu 
(oko 4.000god. p.n.e), ali to ćemo dokazati tek sledećim istraživanjem
Sledeće istraživanje planirano je za 2011.g., a da li će biti realizovano zavisi od spremnosti Grada da za ove projekte izdvoji novac iz budžeta.
  Mesto gde su vršena iskopavanja, sada je zatrpano i poravnato.

Rekonstrukcija Zemunske tvrđave počinje 2012g. - link eKapija
Zemunska tvrđava na Gardošu trebalo bi da od 2012. godine, kada se očekuje početak rekonstrukcije ovog srednjevekovnog spomenika kulture, postane jedan od centara turizma Srbije. Arheološka istraživanja Zemunske tvrđave završena su prošle nedelje, a Zavod za zaštitu spomenika kulture planira da uskoro uradi projekat rekonstrukcije utvrđenja.
Iskopavanja su završena, dobili smo osnovne podatke konstrukcije bedema i kula, koje se nalaze u samom utvrđenju, što nam je bilo potrebno da bismo imali informacije koje su potrebne za restauraciju utvrđenja. Već možemo da počnemo sa izradom projekta, iako očekujemo još jednu fazu istraživanja kojom ćemo dobiti podatke o kapiji i pragu ulaza utvrđenja sa severne strane - rekao je za "eKapiju"
Zoran Simić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.
Simić napominje da je ceo prostor na Gardošu izuzetno kulturno nasleđe i da bi trebalo da postane kulturno-turistički centar, a napredak rekonstrukcije će zavisiti pre svega od novčanih sredstava.

Osim utvrđenja, na ovom prostou je značajna Milenijumska kula, groblje na kojem se nalaze pojedinačni spomenici kulture kao što je npr. Hariševa kapela, Gardoška i Sinđečićeva ulica kao i Nikolajevska crkva. Ovde se nalaze ostaci iz praistorije, antike, srednjeg veka. Posle rekonstrukcije ovde bi mogao da se stvori interesantan ambijent za turiste – navodi Simić.


Arheološka istraživanja su završena, rupa je zatrpana i zemlja poravnata, a ostaci starog utvrdjenja su i dalje ostali nezaštićeni!
Potrebno je ceo lokalitet sa Kulom i ostacima Tvrdjave, kompletno zaštititi, rekonstruisati i restauriati, a ne samo izbušiti par rupa i uzeti par 'arheoloških dokaza' u obliku predmeta i kostiju.
Zavodu bi morao da se obezbedi novac za nastavak radova na Gardošu.


Sada je ostala ova ružna ograda i mala gomila kamenja pored kontejnera, a mnogo više raznog kamena je svuda oko Kule.
Svemu tome nije mesto u okviru stare Tvrdjave i Kule, pa samo svedoči o nemaru i nebrizi koji traju već decenijama na Gardošu.

PS... 1.dec.2010
Intervju zakupca Kule na Gardošu, fotografa Djordja Čubrila :
Astropark i vidikovac na Gardošu do 2011. ... link "eZemun"



Nemar lomi zemunsku kaldrmu - link Novosti
Godinama niko ne brine o ulicama u starom jezgru kraj Dunava. Njegoševa potpuno razrovana. Neophodna sanacija, uz očuvanje spomenika kulture.
Vredno kulturno i istorijsko nasleđe Zemuna, njegove kaldrme kraj reke, koje su stare i po tri veka, ostavljene su da propadaju. Iako je ovaj deo pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda, još ne postoji konkretan plan među nadležnim ustanovama za više nego potrebnu sanaciju ovog impozantnog jezgra opštine.

Jedan od najstarijih silaza do Dunava, Njegoševa ulica u Zemunu, gotovo je neprohodna. Kolovoz je razrovan tokom godina, pa se prepoznatljiva kaldrma na nekim mestima potpuno izobličila i promenila svoj prvobitni izgled. Ogromne rupe na putu prave udubljenja i do 20 santimetara.


Stručnjaci procenjuju da je ulica kaldrmisana najkasnije u 18. veku, a vrlo je moguće i da datira još iz vremena turskog osvajanja.
Kaldrma Njegoševe ulice je izgrađena od najstarijeg autentičnog materijala, koji je visoko vrednovan u sklopu urbane matrice starog dela Zemuna - kaže Aleksandra Dabižić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda. 
Izuzetno je bitno zadržati je, ali nikako u stanju u kojem je trenutno.


Iz Zavoda dodaju da je potrebno da se ispune takozvani konzervatorski uslovi, što znači da obnova mora da se uradi prema unared propisanim pravilima. 
Samo tako će se zadržati autentičan izgled ulice.
Čelnici Zemuna uputili su zahtev Sekretarijatu za saobraćaj za sanaciju ovog dela opštine, pa se očekuje da će obnova biti u sklopu plana za 2011. godinu.

Pored ovog dela Negoševe, postoje i druge ulice sa starim kaldrmom.