субота, 28. август 2010.

Trg - Perspektive


naslov članka
 'Politike'- link


Šta sad?
Na Trgu stoji nelegalno izgradjena pumpa Lukoil-a ... i šta sad?
Država je preko svojih Institucija i Organa reagovala neodlučno i
nedovoljno, a njena lenja i neodgovorna birokratija tek onako da se 'odradi posao' sa svaljivanjem 'krivice' na onog drugog.

Rezultat takvog i tolikog 'rada' može da se vidi na trgu, a Investitor 'mudro ćuti' i čeka ili očekuje da se prihvati 'stanje na terenu'.
Medija povremeno objave seriju članaka ( PRESS i BLIC), a ovde na blogu se redovno prati situacija i pokušava probuditi Javnost.
Mora da se pomene i pozitivna aktivnost odbornika Zdenka Štromara.

Pošto je pumpa u Kulturnom dobru 'Staro jezgro Zemuna' (1)
na Javnom zemljištu, parceli za Javnu garažu po PDR-u (2) i
na Raskrsnici što je 'Planom generalne regulacije' zabranjeno (3)
očigledno je da nikad neće moći da se dobije validna dozvola.


Sada bi trebalo doneti 'Rešenje o rušenju objekta' i sprovesti ga po Hitnom postupku, odlučno i bez oklevanja.
Takodje mora da se naloži Policiji da obezbede i zaštite 'Zatvoreno gradilište' na Trgu i uputi dopis Elektrodistribuciji sa Zahtevom da se isključi napon/struja nelegalnom, novom i većem, objektu sa marketom.
Država mora da povrati svoj suverenitet na Trgu i obnovi poljuljani
autoritet onakvim bahatim ponašanjem Lukoil-a, tj. otimanjem Trga.


Perspektive
Urbana istorija Zemuna počinje na Trgu Branka Radičevića – Muharu.
Odnos predhodnih vlasti prema Kulturnom nasledju je neprimeren. Može da se upotrebi mnogo oštrija reč i da se analizira zašto je to tako, ali to nije tema ovog bloga, već pokušaj pronalaženja i predlaganja rešenja, informisanja raznih medija i šire Javnosti.
Dok čekamo neka bolja vremena, JKP 'Parking servis' bi mogao da uradi Javnu garažu, tj. da koristi parcelu koja mu po PDR-u pripada.


Opština bi trebalo da preduzme Inicijativu za izgradnju i rekonstrukciju Trga - tako što bi zajedno sa Društvom urbanista Beograda raspisala
'Ankentni arhitektonsko-urbanistički Konkurs za uredjenje Trga B.R.'
Tako bi se videli razni stručni predlozi i mogućnosti prostora Trga.

Za tako nešto nisu potrebna velika sredstva ( par desetina hiljada din. za nagrade), ali je potrebno razumevanje problema i dobra volja da se počne sa uredjenjem Trga i uradi osnova Urbanističkih projekata.
Pre par godina je bio sličan konkurs, ali za celo Staro jezgro - http://www.uus.org.rs/05arhiva.html#zemun


Od Stepenica za Gardoš ( levo u zelenilu) i ulaza u Lagum, sledeće 4 kuće (do novog objekta sa Agrobankom) su predvidjene po PDR-u da se ruše,  jer se sa te parne strane širi Trg.


Po PDR-u na stanici je predvidjen 'Urbanistički projekat', a što bi trebalo uraditi i za lokaciju preko puta, koju sam obeležio crvenim.


Kuće se nalaze na velikoj površini i kada bi se formirala jedna gradjevinska parcela, mogao bi da se nadje zainteresovani Investitor koji bi ( posle dogovora sa vlasnicima) izgradio komercijalni objekat.
Trg bi se 'otvorio' i dobio bi se sasvim novi pogled na ul. Cara Dušana.

Preko puta tih kuća se nalazi stanica i bivši objekat GSPa sa lokalima.

 Na ovom mestu je moguće izvršiti rekonstrukciju kuće u kojoj je živeo pesnik Branko Radičević, koja bi bila namenjena kulturi Zemuna.

Tako bi imali dva nova objekta na Trgu, komercijalni na parnoj strani i 'Brankovu kuću' na neparnoj kod sadašnje stanice.
Oni bi vrlo konkretno doneli radna mesta i doprineli turizmu Zemuna - što su inače omiljene teme svih političara, pa evo sada prilike da se uradi nešto konkretno po tom pitanju, tj. da se raspiše Konkurs.