уторак, 29. септембар 2009.

Pijaca - Trg

"Od pijace trg, pa tako ukrug"

Ovim sloganom JKP 'Gradske pijace Beograd' promovišu ideju da se pijace u popodnevnim i večernjim ( noćnim) satima pretvore u gradske trgove sa različitim sadržajima i aktivnostima.
Tezge bi se sklapale i sklanjale sa trga (možda uklapale tako sklopljene u trg), a prostor bi se koristio za 'nešto drugo' što može da se događa na takvom privremenom trgu, a za koje se ne zna ni šta će biti, ni ko je sve nadležan za te buduće događaje, pa i problematične.

"
Zemunska pijaca na Velikom trgu prva će biti pretvorena u mobilnu pijacu-trg, rekao je direktor JKP „Beogradske pijace” Dragan Pušara. Projekat koji košta 250.000 evra biće realizovan u toku jeseni i zime. Prema rečima Pušare, roba će se prodavati sa 16 kamiona, a pijaca će imati radno vreme do 15, odnosno do 16 sati pijačnim danima." - 24sata



Prostor Velikog trga na kojem je pijaca u 'Planu detaljne regulacije'.
Može se prebrojati 20 objekata, tj. kioska i zidanih lokala na pijaci :




Pored ovih 'nerasklapajućih' lokala, postoje tezge sa rashladnim vitrinama :



Da li će se graditi ili ne i objekat za mlečne proizvode i jaja? .. Videćemo.
Ali, već sada se zna da je prostor Velikog trga denivelisan, tj. nije ravan.

Kada se uklone ove stare tezge, videće se jedna oštećena asfaltna površina.




'Gradske pijace' planiraju 250.000€ za ovaj eksperiment u Zemunu, ali niko ne zna čemu su ta sredstva namenjena i da li su dovoljna za ovaj poduhvat. Nigde, pa ni na njihovom sajtu, nije objavljen Projekat i Plan, a nije vođena ni Javna rasprava o ovakvoj ideji koja treba da se po prvi put sprovede baš u Zemunu.

Kada se u Italiji kaže 'piazza' misli se na 'gradski trg' koji se povremeno koristi i za prodaju raznih predmeta i hrane, ali uglavnom za saobraćaj i kretanje pešaka.
Kod nas se kod nas zaže 'pijaca', isključivo misli na 'tržnicu' koja je namenjena samo i isključivo prodaji hrane i robe.

Gradski trgovi u Evropi su uvek bili 'trg', pa i kad se na njima povremeno prodavala roba. Kod nas pijace nikad nisu bile 'trgovi', već isključivo 'tržnice' sa jednom namenom.
Svako ima svoju tradiciju i osobenost, koju treba sačuvati, a ne kopirati tudje.



Kako će se koristiti Veliki trg posle 'sklapanja' pijace oko 16h, pa do 'rasklapanja' u 5h? Ko će biti nadležan za 'događaje i aktivnosti' na trgu, nap. parkiranje raznih vozila?
Srećom na trgu je stanica Policije, pa će oni sprovoditi red iz svog domena.

Taj 'Idejni projekat' mora da prodje Javnu raspravu, a mora da dobije i Saglasnost 'Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda', jer se nalazi u Starom jezgru Zemuna po važećem Planu detaljne regulacije!
Ali, izgleda da je već odlučeno šta će se graditi, prema izjavi predsednika opštine datoj u intervju-u 'Zemunskim novinama' br.314 sep.'09 :

"U saradnji sa JKP 'Gradske pijaca', već je dogovoren značajan projekat izgradnje Velikog trga sa modernim delom predviđenim za pijacu. Radi se o inventivnom projektu, po ugledu na najsavremenija italijanska i francuska rešenja, koji od značajnog i lepog prostora koji je sada upotrebljan na neadekvatan način, stvara višefunkcionalni prostor.(?!)
Naime, na delu Trga će se nalaziti moderne pokretne tezge, koje će nakon 2 ili 3 sata rada biti uklonjene sa prostora Velikog trga.
Naravno, da bi novi eksterijer bio u potpunosti usklađen sa okruženjem, predvideli smo i izgradnju fontane, adekvatne rasvete, ali i rekonstrukcije fasada u centralnom delu Zemuna.
Ovaj projekat će biti realizovan već za 5-6 meseci."

 
Da li je urađen Idejni projekat na osnovu kojeg može da se dobije neophodna Saglasnost od 'Zavoda za zaštitu'.
Da li je raspisan Konkurs za arhitektonsko rešenje fontane?
Ako jeste, gde može da se vidi taj Idejni projekat za Veliki trg, Novu pijacu i Fontanu?

Ko i gde će da nosi 'leteće tezge' po lošem vremnu, kiši i snegu?
Da li je opština suinvestitor ovog projekta? .. ako jeste, sa koliko novca? Da li je taj novac mogao da se mnogo pametnije potoši?

30.mart

Danas je otvorena 'Riblja pijaca' u privremenim montažnim objektima :


Uslovi za prodaju ribe su mnogo bolji, ali i objekti su mogli biti primereniji ambijentu u kojem se nalaze, a ne ovi limeno-plastični.
Možda će, u neko bolje i bogatije vreme, biti zamenjeni ovi kiosci i izgradjeni novi i bolji objekti u duhu Starog jezgra Zemuna.


Pred samo otvaranje su postavljene i ove tek izbetonirane česme.
Po obećanju, naknadno će biti kompletirane, dovršene i popločane ...

8.avgust

Do danas prostor oko česmi nije završen po datom obećanju.
Ali, opet je izašao članak o 'genijalnoj' prekopiranoj ideji 'Pijaca - Trg':

Ni kupci ni prodavci ne veruju u promene - Blic

"Najburnije ipak reaguju kupci sa Zemunske pijace koji smatraju da će „skupi eksperiment“ koji podrazumeva nabavljanje mobilnih tezgi i pretvaranje Omladinskog trga u pešačku zonu narušiti tradiciju ovog mesta.
- Nama ništa ne smeta da sve ostane kako jeste, jer ovo mesto ima već svoj duh i tradiciju koji ne treba dirati. Ako neko hoće da šeta, nek ide u park. Pitam se samo ko će svakodnevno da sklapa i ponovo namešta te tezge, da li će se to raditi po kiši i snegu i koliko će koštati - kaže penzionerka Stana Milenković. "

Naravno da zemunci 'najburnije reaguju' na takve sumanute ideje
o 'letećim', sklapajućim i prenosnim tezgama, a pod radnim nazivom
  "malo pijac, malo trg ... pa, tako ukrug" ?!...... Svašta!
Zato je i nekoliko stotina urbanih zemunaca potpisalo Peticiju protiv eksperimentisanja na zemunskoj pijaci, simbolu Zemuna.

Evo jednog komentara naše sugradjanke o projekatu 'Pijaca-Trg' :
"Nemojte, k'o Boga Vas molim! Vi se deco kod kuće igrajte lego kockama, a nama ostavite naše seljake i tezge, kajmak, sir, cigane, nakupce, jer sve je to čar pijace... za šetnje ima onoliko parkova."

12.9.2010

Članak u rublici 'nekretnine' sa neverovatnim podnaslovom:
Reč struke (?!)
Pijaca i trg su isto - Blic
Dragan Pušara, direktor „Gradske pijace”, Beograd

Koliko ima 'struke' u ovom članku, može lako da se vidi kada se uporedi sa stvarnom situacijom i mogućnostima na zemunskoj pijaci, tj. kada se uporedi sa agrumentima i slikama na ovom blogu.
A, može da se vidi i koliko ima netačnosti i nebuloza, fantazija i nerazumevanja u 'rečima struke' istog teksta rublike 'nekretnine'.


Problem je što se predlažu nerealni planovi i troši novac na Projekte koji neće biti ostvareni, a nerešavaju se pravi problemi na pijaci.
Crtanje šarenih sličica je jedna svar, a nositi i skladištiti te tezge sa sličice dva puta dnevno je druga stvar.... kada bi i imali skladište.
Ko bi platio takve nepotrebne radove? ... Naravno, (indirektno) kupci!