недеља, 6. јун 2010.

St. Kapetanija - Venecija - Katastar


U paku na zemunskom keju nalaze se i ove dve kultne, istorijske gradjevine, simboli Zemuna. Ali, Šetalište se završava ili prekida kod dela Stare Kapetanije koji se rentira restoranu, bolje reći običnoj kafani:
Ovde je, naravno bespravno, podignuta i ograda, pa i limeni roštilj?!
Šetalište ogradjeno kao nečije dvorište, a na krovu Stare Kapetanije su postavljeni, opet bespravno, 'moderni kućni elementi':
Sa druge strane je privatni parking?! .. o čemu je pisao i 'Blic' :

Zakupac restorana uzurpirao deo šetališta
Napravio privatni parking na Zemunskom keju ... - link
"Deo šetališta na Zemunskom keju, kod čuvene galerije i restorana
„Stara kapetanija“, pretvoren je u privatni parking. .... "


Od restorana 'Venecija' do kraja ovog privatnog parkinga, a na Javnoj površini u Starom jezgru Zemuna, koje je zaštićeno 'Kulturno dobro', skoro da nije moguće proći - osim kroz baštu 'opštinskog' restorana.
Prosto je neverovatno šta vlast(i) dozvoljavaju i tolerišu godinama na Šetalištu u parku zemunskog keja, a sad imamo i limeni ražanj/roštilj?!

Za sredjivanje stanja u delu St.Kapetanije, koji opština rentira, nije ni potreban novac, već samo tzv.'politička volja' da se poštuje Zakon. Nekad je taj deo služio za venčanja, a danas bi mogao da se ustupi zemuncima koji se bave kulturom, piscima, slikarima, ... ili kad se izgradi Pristanište 'Zemun', dati Upravi nove Kapetanije 'Zemun'.

Restoran 'Venecija' je pozitivan primer, jer je popločana stara, oštećena površina bašti, a aktiviraće se i renovirana 'Mala Venecija' preko puta.


O Javnoj površini, preko puta St.Kapetanije kod Katastra, već sam pisao u postu "Bitka" - link a on je deo 'bermutskog trougla' zajedno sa Javnim površinama oko St.Kapetanije i Venecije.

Dovesti u red tih oko 100kv.met. Šetališta nije veliki izdatak u odnosu šta može da se dobije i sve može da se završi vrlo brzo - ako se hoće.


Opština može sa vrlo malo sredstava da uredi taj deo, jer ionako se priča o turizmu u Zemunu, pa je to prilika da se nešto i konkretno uradi.


18.9.2010

Zelene površine ispred Katastra uredjuje Zelenilo, a investitor je Grad.
Posle mnogo godina ovaj mali urbani deo biće opet zelena površina.

 

22.9.2010
Radi se svaki dan, a radovi lepo napreduju - kad se hoće, može se.