субота, 27. фебруар 2010.

Trg i Zakon

22.feb 2010
Dobio sam mejl "Odgovor na pitanje upućeno gradonačelniku":

И Н Ф О Р М А Ц И Ј А
"О поступању грађевинске инспекције у предмету 3541-385/2009; у вези извођења радова инвеститора ''Лукоил-Беопетрол'' АД на локацији у улици Трг Бранка Радичевића бб, у Земуну
Инспекцијски надзор покренут је у поступку по службеној дужности дана 27. 10. 2009. године, о чему је сачињен записник којим је констатовано да су започети радови на наведеној локацији .
Инвеститор се одазвао на позив грађевинског инспектора ради давања изјаве на записник дана 09.11.2009.године и доставио следеће:
- копију акта поднетог од стране инвеститора Одељењу за грађевинске и комуналне послове Градске општине Земун, бр. III-354-860/09 од 27.10.2009. године, под насловом:
- Пријава извођења радова на инвестиционом одржавању
- Решење инспектора Министарства за заштиту животне средине РС од 23.јуна 2008.године (?!)
- Одобрење за изградњу СО Земун од 19.09.1967. године
- Решење Одељења за комуналне послове Општине Земун од 05.02.1968.године
- Решење Градског секретаријата за унутрашње послове од 21.10.1967.год.
- Решење Одељења за комуналне и стамбене послове СО Земун од 23.10.1967.године
- Закључак Владе Републике Србије од 25.06.2009.године
На основу утврђеног чињеничног стања грађевински инспектор је дана 12.11.2009.године донео Решење о рушењу број 3541-385/2009 , као и Решење о затварању градилишта , под истим бројем.
Истога дана градилиште је затворено преко Одељења за извршни поступак.
Решењима Министарства животне средине и просторног планирања Републике Србије број 351-03-01817/2009-09 од 28.01.2010.године и 29.01.2009.године поништена су оба решења овог Секретаријата и предмет је враћен на поновни поступак .
Поступајући по примедбама другостепеног органа грађевински инспектор је упутио позив инвеститору ради сачињавања записника и утврђивања нових чињеница , и поступак је у току.
Напомена: Против инвеститора и извођеча радова поднете су кривичне пријаве Четвртом општинском јавном тужилаштву дана 17.11.2009.године. "


Podebljana slova su kao u mejlu, osim "Prijave izvodjenja radova na investicionom održavanju" koji sam ja posebno istakao, jer se na sajtu izvodjača radova može pročitati sasvim nešto drugo, a što se ustvari i gradi bez dozvole na Trgu B.Radičevića :
"Kompletno rušenje stanice za snabdevanje gorivom i TNG sa izgradnjom potpuno nove stanice sa prodajnim kompleksom.
Investitor : Lukoil a.d." - piše na ovoj slici. <-klik na link
Znači : u pitanju je gradnja nove pumpe, a ne 'investiciono održavanje' ( nap. krečenje i farbanje ili zamena krova) stare, male pumpe.

Ostala dokumentacija je podneta samo da zamagli činjenicu da nemaju validnu i legalnu dozvolu da grade, pa je zato potpuno ispravno grad.inspekcija donela potrebna Rešenja i Krivične prijave.
Navedeno Ministarstvo je 'poništilo Rešenja' (?!), a bilo bi interesantno videti sa kakvim Obrazloženjem, ako ga uopšte ima.

Ko je potpisao taj dokument? ... taj bi trebalo da objasni Javnosti, nap. nekom novinaru, odakle mu ideja da poništava Rešenja gradske inspekcije i da li je on uopšte video 'Plan detaljne regulacije' za Staro jezgro Zemuna, da li zna šta je planirano na Trgu Branka Radičevića?
Sumnjam da dotični birokrata iz ministarstva zna za taj PDR.









<- klik na slik




List "PRSS" je objavio članak "Inspekcija zažmurila?" <-klik na link
"Uprkos zabrani gradske građevinske inspekcije, radovi na rekonstrukciji benzinske pumpe na Trgu Branka Radičevića u Zemunu bez problema se svakodnevno nastavljaju!
Iako je to gradilište inspekcija još u oktobru prošle godine zatvorila i ogradila žutom trakom, obeležja o zabrani su uklonjena, a radovi se odvijaju punom parom!"

To je poenta cele priče : i dalje se gradi BEZ DOZVOLE!
Kada će gradilište opet biti zatvoreno, a počinioci kažnjeni?

24.feb 2010
Prijavljeno "investiciono održavanje" se privodi kraju, pa ministar može da dođe na otvaranje "potpuno nove stanice za benzin i gas sa prodajnim kompleksom", kako je tačno naveo izvođač radova.


I da ponovim : cela ova brzosklapajuća skalamerija od pumpe je izgradjena bez građevinske dozvole na trgu gde nije predviđena važećim planom, a preko bivšeg parkinga, zelene površine i dela kolovoza između ul.Cara Dušana i Dobanovačke, a koji su na starim slikama :


26.feb 2010
"PRESS" je prvo objavio članak "Inspekcija zažmurila?" <-klik na link
 a potom svakodnevno čitavu seriju članaka u rublici 'Beograd' <-link:

"Sekretar za imovinsko-pravne poslove i građevinsku inspekciju Petar Živanović, u čijoj je trenutnoj nadležnosti ova gradnja, juče je rekao da je rešenje u ponovljenom postupku o rekonstrukciji pumpe napisano i da bi danas trebalo da bude dostavljeno investitoru. On, međutim, nije rekao kakvo je to rešenje, a Press nezvanično saznaje da je doneto rešenje o zatvaranju gradilišta i rušenju izgrađenog objekta, ali i da ima mnogo „pravnih praznina" koje mogu biti iskorišćene." ... Praznine ?!

Jedina Rešenja po važećem Zakonu mogu biti samo takva za koja je PRESS "nezvanično saznao", a tzv."pravne praznine" ne mogu da promene činjenicu da su gradili bez validne dozvole i to posle zatvaranja gradilišta, umesto da sačekaju konačnu odluku Grada.

PRESS : Zašto je pumpa iznad zakona?! <- klik na link

27.feb2010

"Gradonačelnik Dragan Đilas rekao je za Press da će objekat koji je građen bez dozvole biti srušen.
- Naša inspekcija će opet otići tamo, snimiti situaciju i to što je građeno bez dozvole biće srušeno. Danas sam uputio zahtev tužilaštvu da se krivična prijava koja je podneta u novembru prošle godine procesuira.
Kada ljudi koji tako nešto rade vide da mogu da završe u pritvoru, onda će to prestati - naveo je Đilas. (PRESS)

Najzad, premda sa zakašnjenjem, oglasio se i Gradonačelnik o 'divljoj gradnji', ali u članku je i izjava nadležnog Sekretara (koji još nije zatvorio i zapečatio nelegalno gradilište), a "objašnjava da se ne zna da li će pumpa početi da radi, zbog nedovoljne razrade zakona" ?!

Kako će da radi nelegalni objekat na zatvorenom i zapečaćenom gradilištu?!    Koja je gradska inspekcija nadležna za takav rad?
Da li će ovde da se i dalje toleriše bezakonje u samom centru Zemuna?

Dosta je bilo oklevanja kod sprovodjenja Zakona i sada mora da se radi brzo za primer ostalima, a ne da se zamajava sa "rupama u zakonu".
Ako je neko gradilište zatvoreno i zapečaćeno, onda se zna da objekat na njemu nema "Upotrebnu dozvolu", pa ne može da radi!
Sada je prilika da Grad izgradi parkinig (koji je predvidjen po važećem Planu), pa tako o jednom trošku "dislocira" <-link nelegalnu pumpu i dobije uredjenu Javnu površinu na Trgu Branka Radičevića - Muharu.

Na slici se jasno vidi kako je trg izgledao pre 'divlje gradnje' pumpe.
Bivša mala pumpa je jedva uočljiva za razliku od ove nove, mnogo veće.

2.mart 2010
Ovako danas izgleda prijavljena 'rekonstrukcija' male, bivše pumpe?!Gradilište nelegalne potpuno NOVE pumpe je još uvek "zatvoreno":

Isečeni su i bačeni na travnjak stubovi koji su smetali, a potpuno je uništena, isečena i asvaltirana, bivša zelena površina i drveće na trgu?!

Sada je idealna prilika da se Trg 'privede nameni' po važećem Planu detalnje regulacije, tj. da 'Parking servis' izgradi bar parking, ako ne može garažu, pa o istom trošku "dislocira" pumpu ( što je po Planu D.R.) i dobije još jedno 'naplatno mesto' u strogom centru Zemuna.